BPSC Question Paper 2014 BPSC PT Previous Year Study Material Download

BPSC Question Paper 2014 BPSC PT Previous Year Study Material Download

0

BPSC Question Paper 2014

  • Bihar Public service Commission (BPSC) Previous year Study Material is very helpful for the candidates who are preparing for the upcoming BPSC exam. Willing applicants must use this BPSC Question Paper 2014 to score good in the written examination.
  • Here on this page you can check some previous year questions with answers of the exam which is provided by the portal, recruitmentlauncher.com or you can also download these question sets.

Bihar Public service Commission Question and answers:

1. Name the committee which was set up by the NDC in 1957 for the reorganization of CDP and NES, which suggested a three tier system of rural local government

  1. Balwant Rai Mehta Committee
  2. Ashok Mehta Committee
  3. Maharashtra Committee on Democratic Decentralisation
  4. Rural-Urban Relationship Committee

Answer: 1

2. Ashok Mehta recommended

  1. three-tier government of Panchayati Raj Committee
  2. two-tier government of Panchayati Raj
  3. single-tier government of Panchayati Raj
  4. multiple-tier government of Panchayati Raj

Answer: 2

3. In which year was the ‘Planning Commission’ set up in India?

  1. 1950
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1951

Answer: 1

4. Patna International Airport is directly connected with

  1. Kathmandu (Nepal), New Delhi, Kolkata, Mumbai, Lucknow, Varanasi and Ranchi
  2. Bengaluru, Hyderabad and Dhaka
  3. Islamabad, Dhaka and Bengaluru
  4. Washington, Dhaka and Chennai

Answer: 1

5. In Bihar, air services are provided by

  1. only Indian Airlines
  2. only Sahara Airlines
  3. only Royal Nepal Airlines
  4. Indian Airlines, Sahara Airlines and Royal Nepal Airlines

Answer: 4

6. In Bihar, though ‘Zamindari’ was statutorily abolished In 1952, the social base of land control remained in the grip of

  1. Middle Caste Hindus
  2. Scheduled Caste Hindus
  3. Dominant Caste Hindus
  4. Scheduled Tribe Hindus

Answer: 3

7. The Madras Mahajan Sabha was established in the year

  1. 1880
  2. 1881
  3. 1882
  4. 1883

Answer: 4

8. How many representatives took part in the First Session of the Indian National Congress?

  1. 52
  2. 62
  3. 72
  4. 82

Answer: 3

9. The first Indian Governor General of Independent India was

  1. Raja Gopalachari
  2. Surinder Nath
  3. Rajendra Prasad
  4. B. R. Ambedkar

Answer: 1

10. When was the National Council of Education established?

  1. 15th August, 1903
  2. 15th August, 1904
  3. 15th August, 1905
  4. 15th August, 1906

Answer: 4

11. The Non-Cooperation Movement was started in

  1. 1918
  2. 1920
  3. 1921
  4. 1922

Answer: 2

12. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of

  1. the Indian Independence Act, 1947
  2. the Indian Councils Act, 1909
  3. the Government of India Act, 1919
  4. the Government of India Act, 1935

Answer: 3

13. Who is popularly known as ‘Sher-e-Punjab,?

  1. Rajguru
  2. Bhagat Singh
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Udham Singh

Answer: 3

14. Gandhi-Irwin Pact took place in

  1. 1930
  2. 1931
  3. 1932
  4. 1933

Answer: 2

15. Which Round Table Conference held in 1932?

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth

Answer: 3

16. Who is associated with ‘Abhinav Bharat’?

  1. V. D. Savarkar
  2. C. R. Das
  3. B. G. Tilak
  4. S. C. Bose

Answer: 1

17. ‘Do or Die’ is associated with the following movement

  1. Dandi
  2. Non-Cooperation
  3. Khilafat
  4. Quit India

Answer: 4

18. With whose efforts was Second Bihar Provincial Congress Session held?

  1. G. K. Gokhale
  2. Shri Deepnarayan Singh
  3. Shri Krishna
  4. Surendranath Banerjee

Answer: 2

19. The median of 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 is

  1. 8
  2. 9
  3. 10
  4. 11

Answer: 2

20. If the function f: I –? R, f(x) = log x then the value of f(x) + f(y) is

  1. f(xy)
  2. f(x+ y)
  3. f (x/y)
  4. f(y/x)

Answer: 3

Find More Related Details

BPSC Syllabus BPSC Notification
Career Success Tips PSC Notifications

NO COMMENTS

Leave a Reply